Rik Horbach: 'Zuur dat we twee spelers zijn kwijtgeraakt'

De kleine teen van Iker Casillas werd voor de Nederlandse voetballiefhebber een begrip, én een nachtmerrie. De grote teen van Rik Horbach gaat ook de overlevering in, maar dan voor iedereen die Olympia’89/DOS’80 een warm hart toedraagt. Gelukkig met een positieve herinnering. “Ik raakte de bal, na een goed schot, in de allerlaatste seconde van de finale tegen Bevo 2 met mijn teen waardoor de bal er via de paal uit ging. Als ik eraan terugdenk, kan ik nog steeds niet geloven hoe weinig het scheelde.”

Daardoor kwam Bevo 2 een doelpunt tekort en promoveerden de Ossenaren ten faveure van de Limburgers. “Als die bal op de paal was geweest zonder mijn inbreng, dan was ik op dat moment net zo blij geweest, maar nu kan ik achteraf toch wel zeggen dat het extra speciaal is dat we door mijn grote teen de eredivisie hebben bereikt.” Wat volgde was een grote ontlading, met een uitzinnige Rik als middelpunt. “Het was na steeds net niet nu een keer net wel. Zelfs tijdens de wedstrijd zelf hadden we op een gegeven moment het gevoel dat het er niet meer in zat. Gelukkig kwamen we snel terug”

De Nijmeegse keeper merkt wel dat in zijn omgeving de eredivisiestatus indruk maakt. “Als je nu tegen mensen zegt dat je in de eredivisie speelt, dan reageren ze toch net wat anders en mensen spreken je er ook op aan. Dat is best een beetje gek. En nee, bij de eerste divisie was dat een stuk minder.” Rik is een van de zes spelers die de hele opmars (in twaalf jaar tijd van derde klasse naar eredivisie) meemaakte. “In mijn jeugd heb ik er nooit over nagedacht dat ik dat kon bereiken.” Hij weet nog goed dat hij tegen teams uit de eerste klasse opkeek. “En nu is dat heel anders.”

Welke overgang was het grootst? “Ik denk die van de eerste klasse naar de hoofdklasse. Ook als team, want daar hebben we toch vier jaar voor nodig gehad om eruit te komen. En zelf merkte ik het ook ineens aan de veel slimmere schoten en technisch moeilijkere ballen. Spelers begonnen beter te kijken waar ik stond. Daarna groeide ik gewoon verder mee.” Daarom is hij ook niet zenuwachtig voor dit seizoen. “Ik heb er vooral heel veel zin in, ben benieuwd."

Over de eerste wedstrijd kan Rik kort zijn. "We hebben gewoon niet ons beste spel laten zien, vooral niet in de eerste helft. Het zou lekker zijn geweest, maar op zich kan ik er wel mee leven dat we niet direct in de eerste wedstrijd punten hebben gepakt. Ons spel komt wel weer terug. Het zuurste is dat we binnen 30 minuten twee belangrijke spelers zijn kwijtgeraakt, vooral voor hunzelf natuurlijk." Hoe ernstig de blessures zijn moet nog blijken. "Het zag er niet goed uit. Hopelijk kunnen we dit tegen Volendam omzetten in extra strijdlust."

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Sponsoren